Vaste lezers van mijn columns weten dat ik niet bepaald sta te trappelen om te verhuizen naar de Rijnstraat. Met een norm van 0,5 per fte (ingehuurde externen dus niet meegerekend) is de kans op een vrije werkplek al aan de lage kant, laat staan dat je er eentje vindt in de buurt van je directe collega’s. Als er alleen nog maar plek is op de etage van Buitenlandse Zaken, dan kun je eigenlijk net zo goed naar dat leuke koffietentje gaan. Of beter nog: gewoon thuis blijven. Zo wordt werken een wel erg solitaire aangelegenheid. En dat terwijl ik toch bewust de keuze heb gemaakt om bij een grote organisatie te werken.

Nee, dan die goeie ouwe tijd, waarin we nog een eigen kamer hadden, met een hele (!) kast om al je paperassen in op te bergen en een vaste kamergenoot. De eerste mis ik totaal niet; de tweede wel, bij tijd en wijle. De kamergenoot was niet zomaar een collega. Als het klikte – en dat deed het meestal, anders werd het geen kamergenoot – bouwde je een band op en deelde je lief en leed. Je was samen blij als je een nota terugkreeg met daarop een compliment van de minister gekrabbeld. Of als de makelaar belde met het bericht dat je laatste bod op het huis van je dromen was geaccepteerd. Ook kon je je verhaal bij hem of haar kwijt als een vergadering niet helemaal lekker was gelopen of als je je zorgen maakte om de hond die niet wilde eten.

Mijn eerste kamergenoot was Fiona. Nu keurig getrouwd en woonachtig in Brussel geloof ik, maar in die tijd nogal een wilde. Nadat het was uitgegaan met haar vriend sloeg ze fanatiek aan het daten. De volgende ochtend vertelde ze dan in geuren en kleuren over haar amoureuze avonturen, waarbij ze pikante details niet schuwde. Zo legde ze een keer het verschil uit tussen een vleeslul en een bloedlul en liet mij raden welke variant zij prefereerde. Fiona kreeg na verloop van tijd een baan bij Buitenlandse Zaken en maakte plaats voor Suzanne. Suzanne en ik ontdekten dat we een gemeenschappelijke hobby hadden, nl. sierraden maken, en raakten bevriend. We namen samen deel aan workshops en kwamen regelmatig bij elkaar thuis over de vloer. Na Suzanne kwam Deborah, die net als ik pas tante was geworden. Bas was vervolgens de enige die op de hoogte was toen ik niet zo lekker in m’n vel zat en met Yvonne voerde ik goede gesprekken toen ik een volgende carrièrestap wilde maken.

Mijn laatste kamergenoot, Jan Willem, is een heel ander verhaal. Jan Willem was een vriendelijke, rustige man van een jaar of zestig, van – letterlijk – weinig woorden. ’s Morgens zei hij “goedemorgen” en aan het eind van de dag “prettige avond” en als je iets vroeg kreeg je antwoord. Uit zichzelf begon hij echter nooit een gesprek, ook niet over de inhoud van het werk. Hij vroeg zelfs niet of ik koffie of thee wilde, want hij haalde dat altijd alleen voor zichzelf. Ik hoefde voor hem ook nooit iets mee te nemen. Ik vroeg me een keer af wat er zou gebeuren als ik ook m’n mond hield. Dat hield ik nog geen uur vol. Op een dag, het was na vijven en Jan Willem was al naar huis, kwam mijn afdelingshoofd de kamer binnen. “Heeft Jan Willem nog iets gezegd?” vroeg hij. ” Jazeker,” antwoordde ik, “hij zei: prettige avond.” Maar dat was niet wat hij bedoelde. Wat bleek? Het was Jan Willems allerlaatste werkdag geweest. Hij ging van zijn welverdiende pensioen genieten. Niemand, met uitzondering van ons afdelingshoofd, had hij daar iets over verteld. Diezelfde avond zag ik dat hij vanuit huis de collega’s een mail had gestuurd, waarin hij ons op de hoogte stelde van zijn vertrek en ons veel succes voor de toekomst toewenste. Geheel in zijn stijl heb ik daar niet meer op geantwoord.

Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3

De namen in deze column zijn om privacy redenen gefingeerd.

2 februari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

hoodie Mannensweater GrIn34bee48 Adidas Originals Hoodie MzqSUVp
Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3 Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3 Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3 Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3 Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3 Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3
Randall Totecrossody Work Junior Small Studded Leather Nieuwloeffler White 0wmynOv8PN

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3

Verbinden met %s

Joey Stitch Rinse Nieuwe True T Big 2sBody Religion Jeans Twisted Yellow Super 1lFKcTJ5u3

blauw puntige schoenen 8Sexy Miu Penpunt675 Prada 38 teen Brocade Metallic Lurex FTK5l3cu1J